Transculturele Gespreksvaardigheden

Startdata
-
1546.24.01
€ 420,00
Data en accreditaties
Data
Maandag 14 oktober 2024 van 09:30 tot 16:30
Maandag 04 november 2024 van 09:30 tot 16:30

Is de cursus vol, reeds gestart of komt de geplande datum niet uit? Laat vrijblijvend weten dat je interesse hebt en krijg automatisch een bericht als de cursus (opnieuw) ingepland wordt.

Interesselijst

Transculturele psychiatrie is inmiddels een bekend begrip. Trans betekent 'over’. Dat wat over de culturen heengaat. In deze cursus leer je jouw ‘transculturele gevoeligheid’ te versterken in de praktijk. Door middel van o.a. praktijkvoorbeelden en rollenspelen zullen we oefenen met gespreksvaardigheden die je kunnen helpen met jouw cliënten met een migratieachtergrond, vluchtelingen en expats. Met deze transculturele gespreksvaardigheden kan je de behandelrelatie versterken en de behandeling meer slagingskans geven.

In deze cursus leer je jouw ‘transculturele gevoeligheid’ te versterken in de praktijk. We zullen gespreksvaardigheden bespreken die je kunnen helpen in de communicatie met jouw cliënten met een migratieachtergrond, vluchtelingen en expats. Je krijgt praktische vaardigheden om meteen in te zetten in je dagelijkse werkzaamheden.

doelgroep

Hulpverleners die werkzaam zijn in de GGZ, die in hun praktijk met migranten en bijkomende transculturele behandelaspecten te maken hebben; professionals in de GGZ/zorg, POH’s-GGZ, maatschappelijk werkers e.a.

doelstelling

Na afloop van de cursus kan de cursist met een transculturele gevoeligheid zijn of haar cliënten met een migratieachtergrond benaderen en deze benutten om tot een betere diagnostiek en behandeling te komen.

inhoud

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Soorten migranten
  • Culturele dimensies
  • Migratie uitvragen
  • Werken met een tolk
  • Klachten uitvragen
  • Diagnose uitleggen
  • Behandelplan bespreken
  • Transculturele visie tijdens de behandeling (systemisch werken)

opbouw & werkwijze

De cursus bestaat uit 2 dagen waarvan elke dag kort wordt ingeleid door de docent met een toelichting bij de bestudeerde literatuur, daarnaast zal er veel geoefend worden aan de hand van eigen casuïstiekbesprekingen en rollenspel, analyse van opnames en discussie.

NB: Enige kennis van DSM is noodzakelijk.

aan te schaffen literatuur

- Obihara, C. (2022) Interculturele communicatie in de zorg. ISBN: 9789023258742