Mevr. C. den Boer (Carine)

Carine den Boer is ruim 25 jaar  huisarts in gezondheidscentrum Kersenboogerd in Hoorn. Ze is kaderhuisarts GGZ en zit in het landelijk bestuur van PsyHAG, de vereniging van de kaderhuisartsen GGZ, en is coördinator van de kaderopleiding GGZ. Ze doet promotieonderzoek bij Amsterdam UMC locatie VUmc naar de rol van centrale sensitisatie bij aanhoudende lichamelijke klachten (ALK) en zit in het bestuur van NALK, het landelijk netwerk voor ALK. Ze heeft meegewerkt aan het schrijven van de Zorgstandaard SOLK. Ze geeft de cursus Motiveren tot ACTiveren voor POH-GGZ, een combinatie van motiverende gespreksvoering en ACT, samen met Anouk Bogers. Deze cursus biedt mooie praktische handvatten die de POH-GGZ onmiddellijk kan toepassen in de praktijk. 

Carine probeert een goede huisarts te zijn voor haar patiënten die ze al lang kent, ze gelooft dat continuïteit van zorg in de vorm van een vaste huisarts de kwaliteit van zorg verbeterd. Als kaderhuisarts GGZ, bestuurslid van PsyHAG en coördinator van de kaderopleiding GGZ hoopt ze bij te dragen aan het verbeteren van de zorg voor mensen met psychische klachten in de huisartsenpraktijk.  Ze hoopt met haar onderzoek en scholingen het werkplezier van de zorgverleners en de kwaliteit van zorg voor mensen met ALK in Nederland te verbeteren en richt zich hierbij vooral op huisartsen en POH-GGZ.

Carine vindt het leuk en belangrijk om haar eigen kennis en ervaring over te dragen. Daarom is ze huisartsopleider bij HOVUMC, is ze coördinator van de kaderopleiding GGZ en geeft ze graag les aan huisartsen en POH-GGZ. Naast de cursus Motiveren tot ACTiveren geeft ze ook graag les over ALK en over Acceptance and Commitment Therapie (ACT), ook in combinatie, omdat ze ACT een hele mooie behandelvorm voor ALK vindt. 

Hoe ziet het vakgebied er in de toekomst uit?
"Dat is op dit moment een hele goede vraag. Er is nu een tekort aan huisartsen waarmee we helaas ook in ons gezondheidscentrum mee te maken hebben. In de toekomst zullen er minder mensen voor meer mensen moeten zorgen, maar als huisartsen willen we juist meer tijd voor de patiënt. Ik hoop heel erg dat er dan meer huisartsen zullen komen en misschien minder specialisten in het ziekenhuis. Er zal meer digitaal kunnen, nu speelt thuisarts.nl al een belangrijke rol en dat zal nog toenemen. Maar een vaste huisarts die de patiënt langdurig kent en de patiënt kan helpen bij het nemen van beslissingen en kan begeleiden is onvervangbaar, denk ik".