Afscheidssymposium prof. dr. Marrie Bekker, hoofdopleider GZ

01 mei 2024

Op 25 april 2024 werd het afscheidssymposium van prof. dr. Marrie Bekker gehouden, die gedurende haar tijd als hoofdopleider van de GZ-opleidingen bij RINO amsterdam en Stichting PDO GGZ Amsterdam van grote invloed is geweest op de GZ-opleidingen. Het symposium, met het thema diversiteit, weerspiegelde Marrie's toewijding aan inclusiviteit en culturele competenties in de psychologie.

Marrie Bekker Afscheidssymposium
 
Martijn Lamberts, hoofd afdeling BIG-opleidingen, opende het symposium met een warm welkom aan alle genodigden, gevolgd door een overzicht van Marrie's bijdragen aan de GZ-opleiding. De rode draad van deze dag was diversiteit, een thema dat Marrie nauw aan het hart ligt. Dit werd benadrukt door haar eigen betoog over diversiteitscompetentie in de opleidingen, waarbij ze onder andere concrete voorstellen deed voor het integreren van specifieke keuzemodules, zoals zwakbegaafdheid en verstandelijke beperking, LHBTQIA+, en gz-psychologie in oorlogs- en andere rampgebieden.
 
Een belangrijk moment tijdens het symposium was de presentatie van het filmpje 'de Referentieman'. De zaal werd bewust gemaakt van de bestaande verschillen in benaderingswijzen binnen de psychologie, met name tussen mannen en vrouwen, en interculturele verschillen.
 
Gastsprekers sloten aan bij het thema van diversiteit. Klinisch psycholoog en psychotherapeut Mayaris Zepeda Méndez sprak over culturele competenties in het GZ-onderwijs, terwijl Pauline Sepers inging op het bevorderen van een inclusieve werkcultuur bij GGZ NHN. Bahar Cirakoglu deelde haar expertise over het belang van cultuursensitief werken in cliëntcontact.
 
Ook werden uitdagingen besproken, zoals de selectie van de 'juiste' kandidaat voor psychologenopleidingen, door P-opleiders Judith Ligthart en Roy de Vos.
 
Een ontroerende theatervoorstelling, waarin een openhartige brief van een vader met depressie centraal stond, bood een blik op de complexiteit van menselijke emoties en relaties.
 
Het hoogtepunt van het symposium was de uitreiking van een prachtig cadeau aan Marrie, een sculptuur van een bijenvolk, een eerbetoon aan haar liefde voor bijen. Marrie sprak tot slot haar dank uit aan alle aanwezigen en trakteerde RINO amsterdam op wisselkunst om het pand aan het Leidseplein op te fleuren.
 
Het afscheidssymposium van prof. dr. Marrie Bekker was een eerbetoon aan haar toewijding aan diversiteit en inclusie in de psychologie, en markeerde de afsluiting van haar hoofdopleiderschap met een tijdperk vol inspiratie en verandering.

 


Nieuwsoverzicht

Deel dit artikel

Social media

Volg je ons al op social media?

RINO op Twitter