Is de cursus vol, reeds gestart of komt de geplande datum niet uit? Laat vrijblijvend weten dat je interesse hebt en krijg automatisch een bericht als de cursus (opnieuw) ingepland wordt.
cursuscode: 1553
Zit jij als zorg- of onderwijsprofessional soms ook met de handen in het haar in het werken met adolescenten en hun systeem? Dit is niet vreemd, want de adolescentie, waarin zowel biologische, neurologische, sociaal-emotionele als contextuele veranderingen plaatsvinden, wordt door veel hulpverleners, ouders/verzorgers én jongeren zelf als een stormachtige en ingewikkelde levensfase ervaren . Specifieke kennis over deze levensfase en praktisch toepasbare systeemgerichte interventies kunnen je helpen om je als zorg- of onderwijsprofessional meer bekwaam te voelen in je dagelijkse werk.
De levensfase van de adolescentie brengt veel uitdagingen voor jongeren met zich mee. Zij maken een bijzondere levensfase transitie door naar de volwassenheid en krijgen steeds meer verantwoordelijkheden. Tegelijkertijd is er een discrepantie tussen de biologische ontwikkeling en sociaal-emotionele ontwikkeling, waardoor ondanks de toenemende behoefte aan autonomie, adolescenten ook passende grenzen en nabijheid nodig hebben. Daarnaast maakt het gezin zelf ook een transitie door, waarbij ouders/verzorgers oefenen met het (voorzichtig) loslaten in verbinding in de opvoeding. Deze periode is soms spannend voor alle gezinnen, maar wanneer er tevens sprake is van psychiatrie, trauma, verslaving, sociaal maatschappelijke problemen etc. in een gezin, kunnen er disfunctionele interactiepatronen ontstaan.
Zorg- en onderwijsprofessionals kunnen zich machteloos of handelingsverlegen voelen in het werken met gezinnen met adolescenten waarin emoties extreem hoog oplopen doordat er verschillende belangen spelen. Deze korte, laagdrempelige cursus is bedoeld om naast theorie over de levensfase van de adolescentie te vergaren, ook direct in de praktijk toepasbare systeemgerichte interventies te oefenen.
doelgroep
Zorg- en onderwijsprofessionals die werken met adolescenten (12 t/m 25 jaar) en hun systeem (zoals agogen, psychiatrisch verpleegkundigen, praktijkondersteuners, intern begeleiders, schoolpsychologen, orthopedagogen, mentoren speciaal onderwijs etc.)
doelstelling
Na afloop van de cursus heeft de cursist meer specifieke kennis over de levensfase van de adolescentie en praktische systeemgerichte interventies geoefend passend bij diens eigen praktijk.
inhoud
- Wat is de adolescentie?
- De adolescentie bekeken vanuit het levensfase perspectief (McGoldrick)
- De adolescentie bekeken vanuit het structurele perspectief (Minuchin)
- Korte inleiding van de persoonlijkheidsontwikkeling; hechting, identiteit, individuatie-separatie
- Uitdagingen voor zorg- en onderwijsprofessionals
- Wat als de adolescentie niet vanzelf gaat? (psychiatrie, verslaving, trauma, leerproblemen, life-events etc.)
- Basisbehoeften en attitude in het werken met adolescenten en hun systeem
- Oefenen met gespreksvaardigheden en praktische systeemgerichte interventies
Bijna elke cursus uit ons aanbod is incompany aan te vragen.
meer weten