Antidepressiva met Peter Hanneman: 'Hulp draait om maatwerk'

02 mei 2024

Peter Hanneman was voorheen psychiater, nu werkzaam als vrijgevestigde arts/psychotherapeut.

Hij was werkzaam als psychiater vanaf 1981 en begonnen als kinderpsychiater. Van 1986 tot 2006 was hij opleider sociale psychiatrie. Hij is werkzaam geweest in de crisisdienst en in kliniek. Bij RINO amsterdam verzorgt hij de cursus Psychopathologie en Psychofarmacologie.

Afscheidssymposium prof. dr. Marrie Bekker, hoofdopleider GZ

01 mei 2024

Op 25 april 2024 werd het afscheidssymposium van prof. dr. Marrie Bekker gehouden, die gedurende haar tijd als hoofdopleider van de GZ-opleidingen bij RINO amsterdam en Stichting PDO GGZ Amsterdam van grote invloed is geweest op de GZ-opleidingen. Het symposium, met het thema diversiteit, weerspiegelde Marrie's toewijding aan inclusiviteit en culturele competenties in de psychologie.

Nog altijd veel misvattingen over hoogbegaafdheid: 'Geen bewijs voor sociale onhandigheid'

29 apr 2024

Bij hoogbegaafdheid wordt er vaak gedacht aan de stereotypen: superslimme mensen die moeiteloos door het leven gaan. Maar klopt dat beeld wel? Dirk Anton van Mulligen, een hoogbegaafde die andere hoogbegaafden begeleidt in hun loopbaan, en onderwijsspecialist Sofie van de Waart delen hun blik hierop in Villa VdB.

 

De Universiteit Twente wil verder onderzoek doen naar de relatie tussen natuur en welzijn

26 apr 2024

De laatste jaren zijn diverse studies verricht naar de effecten van aandacht voor de natuur op ons welbevinden. Een eerste systematische review (overzichtsstudie) aan de Universiteit Twente laat zien dat deelnemers in het algemeen significant meer welbevinden ervaren in vergelijking met controlegroepen. Ze ervaren meer subjectief geluk en dat ze beter richting kunnen geven aan hun leven. 'Het interessante is dat het om relatief eenvoudige oefeningen gaat, die iedereen direct kan toepassen', benoemt prof.

Mentale gezondheid in álle beleidsdomeinen; een kennisbundeling met handvatten om aan de slag te gaan

25 apr 2024

Om mentale gezondheid te bevorderen, benadrukken experts wereldwijd de noodzaak van een aanpak die niet alleen de gezondheidszorg omvat, maar álle beleidsdomeinen. Ook in Nederland wordt het belang hiervan ingezien in landelijk beleid, zoals in de aanpak Mentale gezondheid van ons allemaal, in het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) en in het Integraal Zorgakkoord (IZA). Maar hoe werkt zo'n benadering in de praktijk?

Nieuwe app helpt bij keuze behandeling ECT

24 apr 2024

Psychiatrische patiënten met bijvoorbeeld een zware vorm van depressie, kunnen kiezen voor electroconvulsietherapie (ECT). Omdat het lastig is om in te schatten is bij welke patiënten deze intensieve behandeling wel of niet werkt, ontwikkelde het UMC Utrecht een voorspelmodel met behulp van AI. Het resultaat: een app die patiënten en psychiaters kan helpen bij het maken van de juiste behandelkeuze: wel of geen ECT?

MDMA voor je trauma

22 apr 2024

Het lijkt misschien te gek voor woorden maar zou binnenkort werkelijkheid kunnen zijn. De illegale partydrug MDMA wordt gebruikt om mensen met PTSS te behandelen. Psychotherapie onder invloed van deze drug zou het makkelijker moeten maken om mensen met de zwaarste vorm van PTSS verlichting te bieden.

Moe en afgeleid: onderzoek bevestigt impact social apps op jongeren

16 apr 2024

Gemiddeld zitten jongeren 6,5 uur per dag op hun smartphone. Voor een kwart is dit zelfs meer dan 8 uur. Onderzoek van UvA-promovendus Teun Siebers bevestigt nu dat jongeren meer afleiding ervaren op momenten dat ze ook meer social media gebruiken. Ook zorgen social media en game-apps op de telefoon voor het slapengaan voor een slechtere nachtrust. Zorgelijk, volgens Siebers: 'Het is een kwetsbare groep waarvan de mate waarin social media ze afleidt van taken gek genoeg nog niet veel onderzocht is'.

Boekentip | De essentie van coaching

15 apr 2024

De essentie van coaching biedt een overzicht van de meest gebruikte en gerespecteerde stijlen van professionele een-op-eencoaching. Het is geschreven door gerenommeerde experts op het gebied van coaching en samengesteld door Yvonne Burger, hoogleraar executive coaching en Laurens Knoop, oprichter van The School of Life. In dit eerste hoofdstuk lees je alvast de uitgangspunten van het boek.

Nieuwsbrief

Social media

Volg je ons al op social media?

RINO op Twitter