Een hands-on verdiepingscursus vierdaagse cursus
|
Is de cursus vol, reeds gestart of komt de geplande datum niet uit? Laat vrijblijvend weten dat je interesse hebt en krijg automatisch een bericht als de cursus (opnieuw) ingepland wordt.
InteresselijstWelke technieken zet je als gedragswetenschapper in bij de begeleiding van ouders, leerkrachten en andere opvoedprofessionals en natuurlijk ook ouders met als doel hen te helpen de ontwikkeling van de cliënt of leerling te bevorderen of een duurzame attitudeverandering te bewerkstelligen? Hoe breng je je boodschap goed over en hoe laat je, tot slot, iemand reflecteren op het eigen handelen, juist als dit handelen onder druk ligt? In deze verdiepingscursus leer je je begeleidings- en gespreksvaardigheden uitbreiden en de vertaalslag maken naar jouw praktijk.
Doelgroep
Deze cursus staat open voor (ortho)pedagogen en (school)psychologen die eerder de cursus 'Effectief Leerkrachtgedrag Bewerkstelligen' van Mirella van Minderhout hebben afgerond. Wil je graag meedoen en heb je elders een vergelijkbare cursus van Mirella van Minderhout gevolgd, neem dan contact op met one@rino.nl.
Doelstelling
Na afloop van deze cursus:
- Weet je hoe je een coachende gespreksstijl effectief kunt inzetten.
- Kun je uitleggen welke functies weerstand heeft en hoe je weerstand kunt duiden.
- Kun je op verschillende manieren vragen stellen om een beschrijving te krijgen van gedrag en interacties van de gewenste situatie.
- Kun je uitleggen hoe je wegblijft van overtuigen, overnemen, oplossen of adviseren en hoe je de ander eigen oplossingen kunt laten bedenken.
- Weet je hoe de structuur is van een coachend gesprek en deze oefen je in rollenspel.
- Kun je je standpunt over het voetlicht brengen en aansturen op evidence based aanpakken.
- Heb je kennis en vaardigheden om te differentiëren in je begeleidingsaanpak in relatie tot de onderliggende vraag van een leerkracht of opvoedprofessional. Je zet bewust andere technieken in voor didactische doelen dan voor pedagogische doelen of voor doelen die gericht zijn op de relatie kwaliteit van professionele opvoeders.
- Heb je geoefend met onbevooroordeeld luisteren en waarnemen.
- Weet je wat je moet doen om in een gesprek ruimte te geven voor emotie en demonstreer je hoe je die emotie bespreekbaar maakt of kunt reguleren.
- Kun je uitleggen welke eigen ‘rode knoppen’ geraakt worden bij gesprekken over ingewikkelde opvoedingssituaties, bij conflict en/of gevoelens van machteloosheid.
- Is voor jou duidelijk geworden welke verbale en non-verbale vaardigheden bij jou goed ontwikkeld zijn om een planmatig, oplossingsgericht en veranderingsgericht gesprek te voeren.
- Kun je uitleggen welke vaardigheden voor jou nog een aandachtspunt of een valkuil zijn.
- Je begeleidersvaardigheden zijn vergroot en je kunt bewust keuzes maken in begeleidingstechnieken en gesprekstechnieken.
Inhoud
Onderwerpen die aan bod komen:
- Coachingsvaardigheden
- Omgaan met weerstand of conflict
- Consulteren en werkbegeleiding geven
Werkwijze
Tijdens deze hands-on training oefen je met alle vaardigheden die lastige gespreks- of begeleidingssituaties van je vragen en waarin van jou verwacht wordt dat je verandering gaat aanbrengen. Ook volg je zelfstandig twee e-learnings gemaakt door Mirella van Minderhout en collega's.
- E-learning 1 is gericht op begeleidings- en gesprekstechnieken
- E-learning 2 is gericht op het belang van de kwaliteit van professionele opvoedrelaties en implicaties voor begeleiding. Zodat je gedifferentieerd kunt begeleiden bij verschillende vragen.
Opbouw
- Drie fysieke trainingsdagen waarin je o.a. een dag met een trainingsacteur werkt.
- Het maken van een video-opname van een begeleidingsgesprek.
- Het zelfstandig doorlopen van twee e-learnings (in totaal ca. 6 uur).
Toetsing
De toetsing bestaat uit een reflectie op een video-opname van jezelf.
Literatuur
- Groot Psychologisch Modellenboek. 65 modellen voor ontplooiing van jezelf en anderen. Anthon van der Horst, Marcel Wanrooy, Hannoo Meyer. Tweede herziene en uitgebreide editie.
- Artikelen via de digitale leeromgeving.
Bijna elke cursus uit ons aanbod is incompany aan te vragen.
meer weten