met aandacht voor kind en jeugd tweedaagse cursus
|
Is de cursus vol, reeds gestart of komt de geplande datum niet uit? Laat vrijblijvend weten dat je interesse hebt en krijg automatisch een bericht als de cursus (opnieuw) ingepland wordt.
InteresselijstIn de behandeling van GAS wordt cognitieve gedragstherapie (CGT) vaak als de belangrijkste evidence-based therapie gezien. Echter, voor een groep cliënten blijkt deze aanpak onvoldoende effectief. Recent onderzoek toont aan dat Metacognitieve therapie (MCT) effectiever kan zijn, met een kleinere kans op terugval. Het positieve effect van MCT bij GAS heeft geleid tot de ontwikkeling van metacognitieve modellen voor andere stoornissen, zoals sociale angst, PTSS, OCD en depressie. Vooral de effectiviteit van MCT bij depressie wordt steeds vaker onderzocht, met veelbelovende resultaten. In deze tweedaagse cursus leer je hoe je metacognitieve therapie (MCT) effectief kunt inzetten bij kinderen en jongeren met pieker- en/of stemmingsklachten, zoals bij gegeneraliseerde angststoornis (GAS) en depressie.
Doelgroep
De cursus is geschikt voor hulpverleners die werkzaam zijn in de GGZ of jeugdzorg en kennis willen opdoen over metacognitieve therapie.
Doelstelling
Tijdens deze cursus leer je de theoretische basis van MCT, het verschil met CGT, en hoe je MCT kunt toepassen in de praktijk. Je oefent met verschillende technieken en leert een casusconceptualisatie op te stellen voor cliënten met GAS of depressie. Na afloop van de cursus kunnen de deelnemers deze kennis direct toepassen bij het behandelen van jongeren met piekeren en stemmingsklachten.
Inhoud
De volgende onderwerpen komen in deze cursus aan bod:
- Wat houdt metacognitieve therapie (MCT) in?
- Wat is het verschil tussen MCT en CGT?
-
Hoe kan MCT worden toegepast bij GAS en depressie?
- Het terugvalpreventieplan bij MCT
Werkwijze
In de cursus wisselen theorie en interactieve werkvormen elkaar af. De cursus wordt afgesloten met een casusconceptualisatie en een presentatie.
Literatuur
-
Luijer, T. D. P., & Francken, S. L. (2023). Metacognitieve therapie voor jongeren met een piekerstoornis. Bohn Stafleu van Loghum. (aantal pagina’s 119). Bijbehorend werkboek is niet verplicht, maar wel aanbevolen.
-
Thingbak, A., Wells, A., & O’Toole, M. S. (2024). Group metacognitive therapy for children and adolescents with anxiety and depression: A preliminary trial and test of proposed mechanisms - ScienceDirect
Bijna elke cursus uit ons aanbod is incompany aan te vragen.
meer weten