Mevr. drs. M.F. Ploch (Monica)

Monica Ploch is vrijgevestigd GZ-psycholoog. Ze heeft een bonte loopbaan op haar naam waarbij ze als behandelaar en als begeleider werkte met zowel volwassenen als kinderen. Monica werkte in de basis- en specialistische GGZ en in maatschappelijke organisaties en ketenaanpakken. Binnen sommige banen werkte ze met specifieke doelgroepen zoals dak- en thuislozen en jeugdige veelplegers. Sinds een aantal jaren richt zij zich op passende zorg voor hoogbegaafde volwassenen. Dit doet zij inmiddels vanuit haar eigen praktijk VICE VERSA www.viceversa.earth en in de hoedanigheid van Coördinator Intervisie bij het Landelijk Kennisnetwerk Psychiatrie en Hoogbegaafdheid (LKPHB).

Motivatie als hulpverlener 
Al vanaf jonge leeftijd heeft Monica plezier in het observeren van mensen in hun dagelijks leven, en voelt ze zich gedreven door de wens iets te kunnen bijdragen aan het welzijn en de ontplooiing van anderen. In het beroep van hulpverlener kan zij dit in praktijk brengen. Als hulpverlener wil ze helpen ‘knopen ontwarren’ zodat de ander zich weer prettiger kan voelen en in beter evenwicht komt met diens omstandigheden. Maar ook op andere gebieden doet ze een (bescheiden) bijdrage, bijvoorbeeld als muzikant. 

Motivatie als docent 
Dat de mens in staat is om kennis en ervaring over generaties heen op te bouwen, beschouwt Monica als een groot goed. Daaraan bij te dragen door middel van lesgeven aan vakgenoten is voor haar daarom een bijzondere ervaring. En hoe leuk is het om die bijdrage te leveren bij de RINO Amsterdam, waar zij zelf opgeleid is tot GZ-psycholoog! Bij het lesgeven houdt Monica van een praktische insteek. Tegelijk is zij zich er terdege van bewust dat de hulpverlenende mens diens eigen gereedschap is.  

Blik op de toekomst 
De hulpverlening aan hoogbegaafde volwassenen is nog volop in ontwikkeling. Er is in de media en onder hulpverleners in toenemende mate aandacht voor hoogbegaafdheid. Hulpverleners hebben behoefte aan voorlichting, bijscholing en intervisie en bij sommige organisaties is er al ruimte voor een aandachtsfunctionaris of kennisnetwerk. Dat is een mooie ontwikkeling ten gunste van deze vaak onbegrepen of zelfs ongeziene groep cliënten. Een positief toekomstscenario zou zijn dat het behandelen van hoogbegaafde volwassenen een goed ‘verkrijgbaar’ specialisme wordt, vergelijkbaar met de interculturele psychologie of het behandelen van cliënten met ASS. We hopen op feedback van onze cursisten zodat we het lesaanbod kunnen blijven afstemmen op hun behoeften. Laten we ons samen sterk maken om onze hoogbegaafde cliënten van passende zorg te voorzien.