Mevr. M.M. Thunnissen (Moniek)

Moniek Thunnissen (1955) is psychiater, en werkte in verschillende GGZ-instellingen in Nederland als behandelaar en opleider voor psychiaters. Sinds 2011 werkt ze in haar eigen praktijk, de laatste jaren alleen als supervisor, trainer en begeleider van verschillende teams in de GGZ. Ook begeleidt ze al meer dan 30 jaar een Balintgroep van huisartsen. 

Moniek heeft een uitgebreid interview gegeven: “Met de transactionele analyse kom je op een dieper niveau met je cliënt”.
Klik hier om dat te lezen.

Waar haal je je inspiratie vandaan?
Ik werk sinds 40 jaar in de ggz en word nog steeds geinspireerd door de verhalen van mensen, hun veerkracht en hoe ze met tegenslagen en worstelingen in hun leven omgaan. Ik ben ervan overtuigd dat je als hulpverlener via de therapeutische relatie en een aantal handvatten vanuit theoretische kaders mensen kan helpen om meer greep op hun leven te krijgen. En dat geeft ook veel voldoening: te zien dat mensen zelf een andere koers inslaan in hun leven waardoor ze met minder stress en meer plezier kunnen leven.  

Waarom geef je graag les bij de RINO en wat geef je graag mee aan de cursisten?
Ik heb zelf veel geleerd in mijn leven (en leer nog steeds!), van docenten, collega's, patiënten en clienten en uit inspirerende boeken. Ik heb een behoefte om dit over te dragen aan anderen, om datgene wat ik zelf geleerd heb en waar ik baat bij heb, verder uit te dragen.

De RINO is een gerenommeerd opleidingsinstituut met een rijke traditie en een goede naam. Ik vind het bijzonder om daar te kunnen werken.

Het belangrijkste dat ik mee wil geven aan cursisten is dat zijzelf vaak het belangrijkste instrumetn zijn in het leerproces. Het is niet alleen wat je zegt, maar vooral ook hoe je het zegt, hoe je contact weet te maken met je client, in hoeverre je zelf gelooft in wat je vertelt, wat maakt of je boodschap goed overkomt. Zelf een model zijn in het leerproces, vind ik heel belangrijk.

Hoe ziet je vakgebied er in de toekomst uit?
De gezondheidszorg zit in een belangrijke transitiefase. Naar mijn idee is wel bewezen dat de marktwerking ernstig tekort schiet in een aantal opzichten. Wat de toekomst nodig heeft is meer samenwerking tussen de verschillende disciplines in de gezondheidszorg, de schaarse middelen eerlijker verdelen met vooral ook oog voor preventie, voor de 1e lijn en voor de eigen kracht van mensen zelf.

POH's doen bijvoorbeeld heel belangrijk werk als het gaat om het voorkomen dat mensen doorverwezen moeten worden naar ggz of andere medisch specialisten. Dit is een richting die we in de toekomst meer moeten volgen.

Daarnaast is plezier houden in je werk heel belangrijk. Een zorgelijke ontwikkeling is dat een derde van het aantal afgestudeerde verpleegkundige en artsen het vak binnen 2 jaar verlaat. De werkomstandigheden moeten dus aantrekkelijker worden, met minder druk en meer oog voor werkplezier en samenwerking.

publicaties:

  • Thunnissen, M.M. (2006). Long-term prognosis and aftercare in short-term inpatient psychotherapy of personality disorders. A randomised clinical trial of two methods of aftercare. Academisch Proefschrift.DGW Marketing.
  • Colijn, S., Snijders, H, Thunnissen, M., Bögels S., & Trijsburg, W. (2009).. Leerboek Psychotherapie. De Tijdstroom.
  • Thunnissen, M. & de Graaf, A. (2013). Leerboek Transactionele Analyse. De Tijdstroom

  • Thunnissen, M. & Nijs, M. (2018). De Essentie van Psychotherapie. De Tijdstroom.

  • Timmermans, M. & Thunnissen, M. (2023). Transactionele Analyse bij burn-out. Voor organisatie en individu. Boom.